Elvis Presley dør

Musikikonet Elvis Presley dør i Memphis, Tennessee. Han var 42. Døden af “King of Rock and Roll” bragte legioner af sørgende fans til Graceland, hans palæ i Memphis. Læger sagde, at han døde af et hjerteanfald, sandsynligvis forårsaget af hans afhængighed af receptpligtige barbiturater.

Elvis Presley blev født i Tupelo, Mississippi, den 8. januar 1935. Hans tvillingebror, Jesse, døde under fødsel. Elvis voksede op som snavsfattig i Tupelo og Memphis og fandt arbejde som lastbilchauffør efter gymnasiet. Da han var 19, gik han ind i et Memphis indspilningsstudie og betalte $4 for at indspille et par sange som gave til sin mor. Sam Philips, ejeren af studiet, var fascineret af den ru, sjælfulde kvalitet af hans stemme og inviterede Presley tilbage for at øve med nogle lokale musikere. Efter Philips hørte Elvis synge rhythm-and-blues-sangen “That’s All Right”, som Presley gennemsyret af en tilgængelig country-og-western-smag, indvilligede han i at udgive fortolkningen som single på hans Sun Records-label. Indspilningen gik til toppen af de lokale hitlister, og Presleys karriere blev lanceret.

I løbet af det næste år tiltrak Elvis en voksende tilhængerskare i Syden, og i 1955 solgte Sun Records sin kontrakt til en stor plade label, Radio Corporation of America (RCA), for rekordhøje $40.000. Hans første plade for RCA var “Heartbreak Hotel”, som gjorde ham til en national sensation i begyndelsen af 1956. Han fulgte dette op med den dobbeltsidede hitplade “Hound Dog”/”Don’t Be Cruel.” I september 1956 optrådte Elvis i The Ed Sullivan Show, et nationalt tv-show, og teenagere gik i hysteri over hans dynamiske scenetilstedeværelse, gode udseende og enkle, men fængende sange. Mange forældre var imidlertid rystede over hans seksuelt antydende bækkensvingninger, og ved hans tredje optræden på The Ed Sullivan Show blev Elvis filmet fra kun taljen og op.

Fra 1956 til 1958 dominerede Elvis musikken hitlister og indvarslede rock’n’rollens tidsalder og åbnede døre for både hvide og sorte rockkunstnere. I denne periode medvirkede han i fire succesrige film, som alle indeholdt hans soundtracks: Love Me Tender (1956), Jailhouse Rock (1957), Loving You (1957) og King Creole (1958).

I 1958 blev Presley indkaldt til den amerikanske hær og tjente en 18-måneders tjenesterejse i Vesttyskland som jeepchauffør. Teenagepiger blev overvældet af sorg, men Elvis’ manager, oberst Tom Parker, holdt de amerikanske unge mætte med de lagrede optagelser, som Presley lavede før sin afgang. Alle fem singler, der blev udgivet i denne periode, blev til sidst millionsælgere.

Efter at være blevet afskediget som sergent i 1960 gennemgik Elvis en stilændring og undgik edgy, rhythm-and-blues-inspireret materiale til fordel for romantisk , dramatiske ballader som “Are You Lonesome Tonight?” Han trak sig tilbage fra koncerter for at koncentrere sig om sine musikalske film, og han lavede 27 i 1960’erne, herunder GI Blues (1960), Blue Hawaii (1961), Girls! Piger! Piger! (1962), Viva Las Vegas (1964) og Frankie og Johnny (1966). I 1967 giftede han sig med Priscilla Beaulieu, og parret fik datteren Lisa Marie i 1968.

I slutningen af 1960’erne havde rock and roll undergået dramatiske forandringer, og Elvis blev ikke længere set som relevant af amerikanske unge. En tv-special fra 1968 vandt mange af hans fans tilbage, men hits var sværere at finde. Hans sidste Top 10-indslag, “Burning Love”, var i 1972. Alligevel bevarede han sin betydelige formue gennem lukrative koncert- og tv-optrædener.

I midten af 1970’erne var Elvis i et faldende fysisk og mentalt helbred. Han blev skilt fra sin kone i 1973 og udviklede en farlig afhængighed af receptpligtig medicin. Han var også afhængig af junkfood og tog betydeligt på i vægt. I de sidste to år af sit liv lavede han uberegnelige sceneoptrædener og levede næsten som en eneboer. Om eftermiddagen den 16. august 1977 blev han fundet bevidstløs i sit Graceland-palæ og hastet til hospitalet, hvor han blev erklæret død. Han blev begravet på Gracelands grund, som fortsat tiltrækker fans og er blevet forvandlet til en meget succesfuld turistattraktion.